De kommer kringlande, krypande och krälande från alla väderstreck.
Sveriges mark och vattendrag är under attack – från främmande djur och växter.
– Många arter har spritt sig enormt, säger Ulf Gärdenfors, professor på Sveriges lantbruksuniversitet.
Pungätande pirayasläktingar har skymtats utanför Skånes kust och vassa vandrarmusslor skär upp fötterna på badgäster i Mälaren och Roxen. Båda arterna har en sak gemensamt: De hör inte hemma här.
– De invasiva arterna konkurrerar ofta ut de befintliga. Ekosystemet förskjuts och dessutom kan de ha sjukdomar med sig, säger Ulf Gärdenfors, professor på Sveriges lantbruksuniversitet.
Han är tillförordnad chef på Artdatabanken och håller stenkoll på vilka arter som hör hemma i Sverige och vilka som räknas som inkräktare.
Hotar djurlivet
Trots att det spontant kan verka trevligt med fler djur att jaga eller äta är det sällan en positiv nyhet för det befintliga djurlivet.
– Vi har nya arter som har varit etablerade länge men som har inneburit stora förändringar. Ta minken till exempel, den har helt staplat om i djursamhället och utgör ett hot mot fågelbeståndet, säger Ulf Gärdenfors.
Öronmaneterna försvinner
De senaste åren har framförallt två djurarter varit i forskarnas fokus: Mårdhunden som tar sig in i landet via gränsen mot Finland och den amerikanska kammaneten som etablerat sig på västkusten.
– Jag har studerat maneterna på västkusten i sex år och antalet öronmaneter har minskat betydligt. Det verkar som att kammaneterna konkurerar om utrymmet med öronmaneterna, säger Lene Friis Möller, manetforskare vid Göteborgs universitet.
Transporter stora boven
Orsaken bakom djurinvasionen beror framförallt ökade transporter. Havslevande organismer följer med i fraktfartygens stora barlasttankar och sprids när tankarna töms. Nya växter kommer med lastbilstransporter och i fröblandningar.
Totalt rör det sig nu om 228 främmande arter som har etablerat sig i Sverige.
– Växterna påverkar ofta större arealer. Många arter har spritt sig enormt, titta bara på den amerikanska blomsterlupinen. Den står i vartenda backkrön upp till södra Norrland, säger Ulf Gärdenfors.
Främmande djurarter i Sverige
Mårdhund
Signalkräfta
Amerikansk kammanet
Japanskt jätteostron
Spansk skogssnigel
Amerikansk hummer
Kanadagås
Marmorkräfta
Svartmunnad smörbult
Vitsvanshjort
Mink
Vandrarmussla
Källa: Naturvårdsverket, SLU.