Att själv få forma sitt liv är en grundläggande mänsklig rättighet. I det ingår friheten att kunna uttrycka sin kärlek, sexualitet och identitet. Men för hbtq-personer i Ryssland är detta inte längre möjligt, sedan landet antagit nya lagar som förbjuder propaganda för icke traditionella sexuella relationer.
Polina Andrianova, talesperson för organisationen Vychod, eller ”Komma ut”, berättade i nyligen att situationen har blivit tiofaldigt värre nu när lagen säger att det är okej att diskriminera hbtq-personer.
År 2011 kom den första FN-rapporten någonsin om mänskliga rättigheter för hbtq-personer. Den visar att de i alla delar av världen utsätts för hatbrott som mord, kidnappning, misshandel och våldtäkt men också psykiska hot och godtyckliga inskränkningar av friheten. Ofta organiseras överfallen av religiösa extremister, paramilitära grupper, och extrema nationalister. Inte sällan utövas förtrycket också på de platser som borde vara tryggast: i familjen, skolan eller på arbetsplatsen.
I vinter hålls de olympiska spelen i Ryssland, men redan i dag startar friidrotts-VM i Moskva. Det är evenemang som miljoner människor runt om i världen kommer att följa på tv. Flera länder väntas gå in på arenan vid OS med både den egna nationens flagga och regnbågsflaggan. Det ses inte med blida ögon av den ryska regeringen. Idrottsminister Vitalij Mutko välkomnade nyligen idrottarna till OS men markerade att de måste följa lagen om att inte sprida ”homosexuell propaganda”, annars riskerar de böter på över 40 000 kronor. Det är ett obehagligt hot, men ju fler som trotsar förbudet desto svårare blir det att upprätthålla.
Idrott är glädje och spänning, och stora mästerskap är kärlek till idrotten. Sveriges olympiska kommitté skriver: ”I idrottens värld är OS den yttersta symbolen för lusten att anta nya utmaningar, våga lite mer, pröva sina gränser. SOK vill inspirera och väcka den drömmen.” Idrott har i alla tider påverkat samhället och samhällets värderingar har avspeglats i idrotten. Under många år bojkottades till exempel allt idrottsutbyte med Sydafrika som en markering mot landets apartheidlagar.
Svenska friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté, men även de många svenska företag som är verksamma i Ryssland, borde visa sitt stöd för öppenhet och ta ställning mot de bakåtsträvande lagarna.
Bland de cirka 350 svenska företagen i Ryssland finns till exempel Tele2, IKEA, Volvo Trucks, Oriflame, Nordea, H&M, SCA, Autoliv och Ericsson. Svenska företag har gott rykte i Ryssland och vi är kända för att vara ett land som värnar alla människors lika värde. Därför borde även svenska företag se till att regnbågsflaggan vajar i deras verksamhet.
Vid invigningen till friidrotts-VM kan alla deltagare som står upp för mänskliga rättigheter ha regnbågsflaggor i händerna tillsammans med sina nationella flaggor. Hela 206 länder kommer att delta i världsmästerskapet och det tv-sänds i många länder.
Friidrott ses av många som kärnidrotten i de olympiska spelen. Varför vänta till OS när det redan nu finns chans att visa att idrotten betyder mycket i samhället? Vi uppmanar idrottare och företagsledare att anta utmaningen på lördag. Våga visa att vi är många som kämpar för en värld där all kärlek är bra kärlek.
Gunvor G Ericson